Φορτώθηκε και ο έλεγχος εγγράφων covid στους αστυνομικούς της ΔΑΚΑΘ.

Έγγραφο της Ένωσης προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, για την διενέργεια ελέγχου των εγγράφων εισόδου (PLF και PCR) των ταξιδιωτών στην χώρα από το αστυνομικό προσωπικό.

    

Κύριε Αρχηγέ,

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙα/ΓΠ.οικ. 29925/2021( ΦΕΚ 1969/Β/14-5-2021) ορίζει ότι πλέον η διενέργεια ελέγχου των αναγκαίων εγγράφων εισόδου ταξιδιωτών στη χώρα, στα πλαίσια των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του covid-19, θα βαραίνει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δύναται να επικουρείται για τον σκοπό αυτό και από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας, κατόπιν συνδρομής που παρέχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η τροποποίηση αυτή, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την μέχρι πρότινος διαδικασία, βάσει της οποίας, οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν από τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, επικουρούμενοι από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πέντε μέρες μετά τη νέα Απόφαση, η αντιστροφή των ρόλων έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης. Στην πράξη, οι έλεγχοι γίνονται εξ ολοκλήρου από τους Αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνόμευσης, με απλή παρουσία ενός προσώπου της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει πολλάκις, οι νέες συνθήκες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και η επέκταση των εγκαταστάσεών του έχουν αλλάξει άρδην τις υπηρεσιακές συνθήκες. Επί της ουσίας, κάνουμε λόγο για ένα νέο αεροδρόμιο που έχει μετασχηματιστεί πλήρως και η εικόνα του δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο ΑΤ κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης λόγω του τεράστιου τομέα αρμοδιότητας, και δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνάδελφοι της πεζής περιπολίας δέχονται σήμα για κάποιο σημείο των εγκαταστάσεων που βρίσκεται πολύ μακριά από τη φυσική τους θέση. Η κατάσταση θα ήταν πιο ελεγχόμενη αν υπήρχαν περισσότερες πεζές περιπολίες, πλην όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όσον αφορά την εξέταση των έγγραφων εισόδου (PLF και PCR) των ταξιδιωτών, σας αναφέρουμε ότι για τον έλεγχο κάθε πτήσης εξωτερικού απαιτούνται τουλάχιστον 3 Αστυνομικοί, οι οποίοι ενεργούν περίπου 35 λεπτά για κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται στην χώρα, ενώ για τις πτήσεις από χώρες εκτός Schengen, απαιτείται και διαβατηριακός έλεγχος όποτε ο χρόνος αναμονής αγγίζει τη 1 ώρα. Κατά συνέπεια, προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις και ουρές που συχνά φτάνουν μέχρι την πίστα του αεροδρομίου, ενώ παράλληλα, είναι δύσκολο να τηρηθούν και οι απαιτούμενες αποστάσεις των επιβατών. Επιπλέον, οι αίθουσες αφίξεων των Intra Schengen και Extra Schengen έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, κι αν συμπέσουν χρονικά κάποιες πτήσεις, οι Αστυνομικοί δεν προλαβαίνουν να μεταβούν εγκαίρως από τη μια αίθουσα στην άλλη. Το πρόβλημα θα αποκαλυφθεί στις πραγματικές του διαστάσεις όταν εν μέσω καλοκαιριού θα υπάρχουν ταυτόχρονες αφίξεις έως και 4 αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 12 Αστυνομικοί αποκλειστικά για τον έλεγχο των εγγράφων εισόδου.

Ωστόσο, αν κι η τουριστική περίοδος δεν έχει φτάσει ακόμα στο ζενίθ της, οι λίγες πτήσεις που φτάνουν Θεσσαλονίκη είναι αρκετές για να αναδείξουν την έλλειψη προσωπικού, η οποία δεν λύνεται με τα γνωστά ημίμετρα, ήτοι τις θερινές αποσπάσεις και τις ενισχύσεις με Δόκιμους Αστυφύλακες. Είναι δεδομένο ότι το «στοίχημα» του τουρισμού εν μέσω πανδημίας θα κερδηθεί μόνο με την έμπρακτη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε να προωθήσετε την πρότασή μας για ενεργοποίηση και άμεση εμπλοκή των κλιμάκιων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στους ελέγχους των ταξιδιωτών, ώστε να αποφύγουμε τα μελλούμενα αρνητικά σχόλια της κοινής γνώμης για τις παρεχόμενες αστυνομικές υπηρεσίες.

Τέλος, επειδή οι συνάδελφοί μας είναι φύσει αδύνατο να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα ολοένα αυξανόμενα καθήκοντά τους, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να υιοθετηθεί το αίτημά μας για διπλασιασμό των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ και την ενίσχυση αυτής με μόνιμο προσωπικό.

  

Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2021

           

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

 

Πηγή: eaythes.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/7c8b24e941e631bcb420681ee838caa1.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά την εταιρεία «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία
cache/resized/6f3ca76d38c600652897d216f1553c5e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον Διευθυντή Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης,
cache/resized/0b4b5f2b0b56dda9b72db0c7f0d822ea.jpg
Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή... Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο θάνατος των ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ και
cache/resized/d38d4f19403de5db0a2fb9edf70faa18.jpg
Παρέμβαση για τα θέματα της εγκληματικότητας και των «χίλιων» προβλημάτων, που όπως αναφέρει
cache/resized/73933ecb3ebfd7b1dd1ffc03b068a9f8.jpg
Διάλυση βάρεσε το Α.Τ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης!! Παρά τις όποιες ενέργειες της Ένωσης, η
cache/resized/ca6524e44667d5e50053bca9b76b84a5.jpg
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον
cache/resized/3ea005ab50c4d12857ae99991a5dbb6e.jpg
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Αστυνομικών
cache/resized/5e8be3a5df566eadc822622f3a6c64a6.jpg
Αίτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για είσοδο των

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...