Ερώτηση του Βουλευτή κ. Φωκά για την ενίσχυση της ΓΑΔΘ ενόψει της μετατροπής του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου σε κέντρο υποδοχής προσφύγων

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 14:10 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

  Την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού για την ασφάλεια των πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των δημοτών των Δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου ενόψει της μετατροπής του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου σε κέντρου υποδοχής

προσφύγων ζητά με ερώτηση του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. Συγκεκριμένα ο κ. Φωκάς επικαλείται τις ήδη τραγικές ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό στην ευρύτερη περιοχή και τονίζει πως η ανάγκη αστυνόμευσης του κέντρου προσφύγων επιτάσσει την άμεση ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοτών.

   Σε δήλωση του ο κ. Φωκάς επισημαίνει τα εξής: «Κάποιοι επιμένουν να αντιλαμβάνονται τη δυτική Θεσσαλονίκη και ευρύτερα την περιφέρεια του Νομού μας ως χωματερή. Σπρώχνουν εκεί οτιδήποτε «ενοχλεί» τη Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση του κέντρου υποδοχής προσφύγων συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αγνόησαν για μία ακόμη φορά τις τοπικές κοινωνίες, δεν ρώτησαν καν τους δημάρχους. Το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα σε μια περιοχή που επανειλημμένα έχει καταγγελθεί πως η αστυνομική δύναμη είναι ανεπαρκέστατη. Και τώρα τους επιβαρύνουν με τη φύλαξη του κέντρου υποδοχής των προσφύγων. Ας αναλάβει το Υπουργείο τις ευθύνες του».

 

   Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Αναγκαία η ενίσχυση της ΓΑΔΘ με αστυνομικό προσωπικό ενόψει της δημιουργίας χώρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Σίνδο»

           

   Το σχέδιο μετατροπής του πρώην στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου»  στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης σε κέντρο υποδοχής προσφύγων είναι σαφές πως απαιτεί την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, προκειμένου να προστατευθούν τόσο η περιοχή της Σίνδου όσο και η ευρύτερη περιοχή.

   Το γεγονός ότι το στρατόπεδο προορίζεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, να είναι ανοικτού τύπου συνεπάγεται ότι οι πρόσφυγες θα κινούνται εντός της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που απαιτεί οπωσδήποτε μεγαλύτερο αριθμό Αστυνομικών πεζών και εποχούμενων περιπολιών και πλήρη επαγρύπνηση των αστυνομικών δυνάμεων εν γένει.

   Ο στρατός μεν θα αναλάβει τη διαμόρφωση των παλιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, αλλά η φύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου θα φιλοξενηθούν χιλιάδες πρόσφυγες θα ανατεθεί στην Αστυνομία.

   Συνεπώς, ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, αφού καλείται να επιβάλλει την τάξη στους χώρους υποδοχής των προσφύγων, αλλά εξίσου- ίσως και σημαντικότερο-  πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια των δημοτών και την τήρηση της δημόσιας τάξης στις περιοχές της Σίνδου και του Παλαιοκάστρου επί 24ώρου βάσεως, αφού οι πρόσφυγες θα κινούνται ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

   Εν όψει των νέων δεδομένων στην περιοχή, γίνεται αντιληπτό ότι η υπάρχουσα αστυνομική δύναμη, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες υπηρεσιακές απαιτήσεις των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

   Σύμφωνα με υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Υ.Θ.) απαιτείται άμεσα πλήρης στελέχωση του κέντρου φιλοξενίας στη Σίνδο και η στελέχωση πρέπει να γίνει με προσωπικό που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη μέσω εκτάκτων μεταθέσεων από την επετηρίδα. Διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ανορθόδοξο δίλημμα: Σωστή αστυνόμευση της πόλης ή φύλαξη του κέντρου φιλοξενίας;

   Μόνο σε μια ασφαλή πόλη μπορεί να επιβιώσει ένας πληθυσμός προσφύγων που φέρει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες, χωρίς να απειληθεί η δημόσια ασφάλεια, όπως πολύ σωστά επισημαίνει στο υπόμνημά της η Ε.Α.Υ.Θ.

   Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

 

- Σκοπεύετε να ενισχύσετε με ανθρώπινο δυναμικό τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, ώστε να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του χώρου υποδοχής των προσφύγων;

- Είναι στις άμεσες προθέσεις Σας η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου υποδοχής προσφύγων, προκειμένου να  διασφαλίσετε την ασφάλεια των δημοτών της Σίνδου και του Παλαιοκάστρου;

 


Ο ερωτών βουλευτής

 

Αριστείδης Χ. Φωκάς

Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Ένωση Κεντρώων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/7c8b24e941e631bcb420681ee838caa1.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά την εταιρεία «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία
cache/resized/6f3ca76d38c600652897d216f1553c5e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον Διευθυντή Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης,
cache/resized/0b4b5f2b0b56dda9b72db0c7f0d822ea.jpg
Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή... Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο θάνατος των ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ και
cache/resized/d38d4f19403de5db0a2fb9edf70faa18.jpg
Παρέμβαση για τα θέματα της εγκληματικότητας και των «χίλιων» προβλημάτων, που όπως αναφέρει
cache/resized/73933ecb3ebfd7b1dd1ffc03b068a9f8.jpg
Διάλυση βάρεσε το Α.Τ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης!! Παρά τις όποιες ενέργειες της Ένωσης, η
cache/resized/ca6524e44667d5e50053bca9b76b84a5.jpg
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον
cache/resized/3ea005ab50c4d12857ae99991a5dbb6e.jpg
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Αστυνομικών
cache/resized/5e8be3a5df566eadc822622f3a6c64a6.jpg
Αίτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για είσοδο των

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...